Regleeventyr


Regleeventyr er en undersjanger innenfor eventyr som også ofte blir kalt for ramseeventyr. Dens form kjennetegnes av å være bygget opp av en kjede av repetitive hendelser som bygger på hverandre. Det er også vanlig at formen benytter seg av rim som et virkemiddel. Rimene blir ofte brukt for å skape rytme og gi fortellingen en melodisk virkning. Disse mønstrene kan vi finne igjen i folkeviser.

Eksempler på et regleeventyr er det kjente eventyret om Pannekaka. Hvor pannekaka møter på flere ulike dyr, men hvor replikkene er gjentakende.
«Kjetta som var så fæl til å ete» er også et kjent regleeventyr, og inngår i samlingen «Norske folkeeventyr» som ble samlet inn av Asbjørnsen og Moe.

Målgruppen for disse type eventyr er ofte barn. Da barn er svært mottakelige for gjentagelse, rytme og lek. Eventyrene kan ha en moral eller et budskap, men kan også bare være ment som ren underholdning. Disse eventyrene kan en også bruke i en pedagogisk sammenheng, spesielt i eventyrstunder i barnehager eller småskole.


Vi ser en lignende form innen folkemusikken, i eldre folketoner. Et eksempel på det er visen «Æg tjente så lenge», ramsen om dyr på en går blir stadig lengre etter hvert som man kommer lenger ut i visen. Den folkevisa er holdt levende den dag i dag av blant andre artisten Odd Nordstoga. Vi kan se at regler kan være med på å skape et sosialt fellesskap, ved sin repetative handling. Det vil kunne engasjere publikum på tvers av alder og språkforståelse og er derfor en eventyrform som stadig nye generasjoner får et forhold til.

referanser:

laeseleg, 20.11.2017, http://laeseleg.dk/nyheder/remseeventyret-soerens-hus/?fbclid=IwAR13p53bkf1I0iukhupWl24Od-gCuyixlKVM6Jr4E_qlwWt4TyBumW5v-mk

Wikipedia, 02.09.2015, https://no.wikipedia.org/wiki/Ramseeventyr

Reklame

1 tanke om “Regleeventyr”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s